1. sanjska kopalnica

1. sanjska kopalnica

Projekt 10 sanjskih kopalnic smo začeli kar s prvo kopalnico, ki je priletela v naš inbox. Sledilka Mateja nam je predstavila svoj izziv - kako v dolgem in ozkem prostoru optimalno razporediti vso želeno kopalniško opremo. Naša ustvarjalna ekipa je strnila glave in nastala je prva sanjska kopalnica!

piše: Špela Rozman, Vistra butik

Mateja se s partnerjem loteva prenove bivalnih prostorov, med drugim tudi majhne kopalnice, ki jo nameravata podaljšati v sosednji prostor: "Trenutna kopalnica je zelo majhna - služi le za osnovne potrebe, zato bi jo pri renovaciji podaljšala, kar pomeni, da bo nova kopalnica dokaj dolga in ozka. Ne znava si najbolje zamisliti, kako bi določene elemente postavila v tak prostor." Takole sta predstavila svoj tloris in referenčne kopalnice, ki sta jih našla na Pinterestu.

Nove mere kopalnice bodo 460x132 cm, vanjo pa želita umestiti viseči wc, en ali raje dva napultna umivalnika, pralni ter sušilni stroj, tuš kabino in omare za shranjevanje. Od stila jima je všeč preprosta svetla barvna shema in ploščice v imitaciji lesa. Tako si je njun tloris zamislila naša ekipa:

Za začetek smo zamaknili vhod (vrata) v kopalnico 30 cm levo, saj smo tako desno od vrat dobili dovolj globine za t.i. utility prostor. Gre za veliko belo vgradno omaro, v kateri bosta desno umeščena pralni in sušilni stroj (eden vrh drugega), levo smo z uvedbo lesene niše dobili ožji prostor za shranjevanje (v barvi lesa, da pride do kontrasta), pod njo pa smo postavili klop za sedenje (z izvlečnim predalom s funkcijo koša za perilo). S tem smo zožali omaro v delu, kjer se stika z oknom, da se bo okno še vedno dalo odpirati. S klopjo nismo poskrbeli le za idejno umeščen koš za perilo, ampak tudi odlagalno-sedalni del, ki ga v kopalnicah pogosto pogrešamo. Prostora za shranjevanje nevsakodnevih stvari (čistila, vedra) je dovolj tudi nad nišo in nad strojema.

Sredi kopalnice smo postavili omarico z dvema napultnima umivalnikoma (t.i. bovlama) Sharp. Da bel predalnik z lesenim pultom ni preglobok, smo predvideli podometne armature za umivalnik Mem. Z njimi kopalnica deluje bolj elegantno, so pa tudi enostavne za vzdrževanje, saj voda ne teče po njih - posledično jih je treba manj čistiti. Bovle so priljubljene zaradi različnih oblik, ki so na voljo - okrogle, ovalne, pravokotne, organske oblike ipd. Mizarska omarica z dvema ali štirimi predali bo služila za spravilo brisač, kozmetike in kopalniške elektronike (sušilec za lase, kodralnik ali likalnik, brivnik) - za slednjo v omarici previdimo skrito vtičnico.

Nad omarico je ogledalo z ambientalno LED osvetlitvijo in sega čez celotno širino omarice ter še čez širino wcja. Z večjim ogledalom smo kopalnico vizualno povečali. Med omarico in tušem je vgradni kotliček z visečim wcjem Vignoni. Wc je brezrobni, z mehko tanko desko in varčnim splakovanjem.

V zadnji del kopalnice smo umestili walk-in tuš z vgradno nišo za odlaganje šamponov. V tla je vgrajena tanka linijska kanaleta Thin Drain in talni profil za vgradnjo stekla Profilpas. Steklo bo naknadno odmeril steklar in ga vstavil v talni profil. Prednost talnega profila je, da ima na notranji strani že nakazan naklon keramike od višine tlaka do kanalete. S tem rešimo dve dilemi hkrati - detajl ploščic v naklonu in detajl steklene stene.

V tuš smo vrisali podometno armaturo s preklopom, tuš set s tuš palčko in velik nadglavni tuš. Nišo za odlaganje šamponov smo osvetlili z vgradnim LED trakom in jo obleki v keramiko v imitaciji lesa Barkwood Honey, ki je uporabljena tudi na tleh. Keramika v imitaciji lesa je prijetna na pogled, preprosta za vzdrževanje in hkrati daje prostoru toplino. Walk-in tuš je priljubljen, ker vizualno ne zmoti prostora, prozorno steklo pa optično kopalnice ne zmanjša. Poleg tega v dolgih kopalnicah zadnjo, krajšo steno radi namenimo tušu, saj ga ni potrebno zapirati z vrati, ker voda ne škropi po kopalnici, ampak zgolj do bližnje stene.

Ker je kopalnica majhna, smo uporabili podolgovate bele sijaj ploščice Blanco Brilo in jih popestrili z valovi Dune Blanco Brilo. Valove smo položili po celotni dolžini stene z nižjim kolenčnim zidom. Na preklop stene in stropa smo vgradili LED trakove za osvetlitev - tako so tudi valovi lepše osvetljeni. Od osvetlitve predlagamo še večjo stropno luč (zaradi poševnega stropa mogoče kar vgradno verzijo), ki bo služila za osvetlitev, ko bo zunaj temno ... in takrat, ko bo treba kopalnico dobro očistiti. 

Na steno z dekorjem smo namestili tudi kopalniški radiator (t.i. lojtro), ki bo služila za sušenje brisač in ogrevanje kopalnice. Poleg možnosti gretja na toplo vodo v sezoni kurjenja priporočamo tudi namestitev električnega grelca, ki radiator greje v vmesni sezoni - zgolj s pritiskom na stikalo ga vključite ali izključite. Če ste bolj "zmrznjene" sorte in nimate vodnega talnega gretja, priporočamo električno talno gretje, ki se ga položi kar v lepilo pod ploščice. Z enostavnim digitalnim termostatom boste lahko nadzorovali temperaturo tal in s tem pogreli (vsaj noge) tudi najbolj občutljivim uporabnikom.

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Še dodatne informacije glede dobavnih rokov (ker smo v "takih" razmerah): keramika z izrisa je na zalogi v naši spletni trgovini, prav tako sanitarna oprema in kanaleta. Če se vam mudi s prenovo in vam je predlagana ideja všeč, si svojo kopalnico lahko priredite po tem vzoru.

Tako, prva sanjska kopalnica je projektirana! Z manjšim premikom vrat smo vanjo uspeli umestiti vse elemente, ki sta jih uporabnika želela. Postavitev je dobro premišljena, izbira barv zimzelena - tako bo kopalnica uporabna in modna dolgo časa. Vemo, da bo ta kopalnica vsaj za en par postala tista "sanjska" - če vas bo več, toliko bolje. 

Čez dva dni vas očaramo z novo sanjsko kopalnico, spremljajte nas!