Tapete v kopalnici

Tapete v kopalnici_blog

Že nekaj časa na trgu kraljujejo vodoodporne tapete, primerne tudi za stene v kopalnici. Z njimi prostor poživimo in ga odrešimo klasičnih oblog s ploščicami. Izbire je ogromno, zato smo pripravili nekaj smernic, kako poiskati idealno tapeto za svojo kopalnico.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

 

KLASIČNA VS. DIZAJNERSKA TAPETA PO MERI

Najprej razčistimo, kakšna sploh je razlika med klasično in dizajnersko tapeto. Vsekakor je razlika v ceni (klasična je cenejša, dizajnerska pa stavi na grafiko priznanih oblikovalcev, ki jim delo tudi korektno plača), izboru grafik (klasična ima ponavadi ponavljajoči se vzorec, torej samo eno rolo, ki se ponavlja, pri dizajnerski pa gre za tapetno sliko, kjer več rol sestavi izbrano grafiko), ekskluzivnosti (dizajnerska se prilagodi dimenziji vaše stene, možnih pa je tudi več vsebinskih prilagoditev), kvaliteti (klasične so velikokrat papirnate in jih je težje položiti, saj jih je treba namočiti z lepilom, dizajnerske pa so večinoma vinilne (podloga iz netkanega blaga s površinsko plastjo vinila) in lažje za namestitev, sej se z lepilom namaže samo stena, tapeto pa je možno kadarkoli odlepiti in prelepiti drugam), dobavnem roku (dizajnerska je natisnjena za vsak projekt posebej, zato je nanjo treba počakati kakšen mesec) in trpežnosti (vinilna tapeta je odporna na udarce, čiščenje je mogoče z mokro krpo).

 

NAJBOLJŠI PROIZVAJALCI

V Vistra butiku stavimo na proizvajalce dizajnerskih tapet, ki dajejo kvaliteto na prvo mesto. Ponosno zastopamo eno najbolj prepoznavnih izdelovalcev tapet s (po našem mnenju) najlepšimi grafikami Wall&Deco.

Njihov asortima obsega 5 serij:

CWC – Contemporary Wallpaper Collection: kolekcija sodobnih grafik, v kateri se skriva ogromno prelepih tapetnih slik, nekatere od njih so na voljo tudi v dekorativni tehniki Bronzage;
EWC – Essential Wallpaper Collection: kolekcija dizajnerskih ponavljajočih se vzorcev;
WET – Wet System: tehnična obloga za mokre prostore (za kopalnice, kuhinje, wellness centre), narejena iz strukturiranih potiskanih steklenih vlaken in obdelana z vodoodpornimi premazi;
OUT – Out System: enaka kot Wet, vendar z večjimi grafičnimi vzorci za večje površine;
SCC – Style Colors Collection: enobarvne tapete.

   

Njihovo ponudbo dopolnujemo še s proizvajalcem Glamora, ki poleg svojih grafik natisne tudi vašo sliko ali grafiko (kolekcija By Designer). S tem lahko v vaši kopalnici zaživi tudi vaša lastna fotografija ali ljuba grafika, ki ni na voljo v širokem asortimaju dobaviteljev.

Ostale njihove serije so:

GlamDecor – vinilne tapete z grafiko;
GlamFusion – tapete za mokre prostore;
GlamMetal – vinilne tapete z metalno dekoracijo;
GlamAcoustic – akustične tapete, ki v prostoru zadušijo odmevanje.

   

 

ZAKAJ TAPETO V KOPALNICO?

Čeprav so bile tapete od nekdaj domena dnevnih prostorov, se danes vedno večkrat uporabljajo v kopalnicah. Možnost, da je tapeta odporna na vodo, še povečuje uporabo v mokrih prostorih. Medtem ko za z vodo neobremenjene stene v dnevnih kopalnicah (kjer se ponavadi ne kopamo in tuširamo, torej ni vlage in pare) uporabljamo navadne vinilne tapete, se za kopalnice, wellness prostore in stene s sanitarno opremo (umivalnik, wc, tuš) raje uporablja mokre tapete, tj. tapete za mokre prostore. Glavni prednosti tapete pred keramiko sta dve, in sicer

  • velikost: tapeta tvori enotno površino iz enega kosa, torej vmes ni fug; tako lahko z eno tapeto oblečemo celotno steno;
  • dekoracija: tapeta popestri kopalnico in je cenejša kot velikoformatna dekorirana keramika, poleg tega jo lahko samo prelepimo z drugo, če se je naveličamo.

Tapeto tudi lahko prelepimo čez obstoječo keramiko in tako zmanjšamo stroške ter časovni okvir prenove zaradi odstranitve keramike. 

   

Takole smo s tapeto polepšali steno v dnevnem wcju naše stranke (foto: D. M.)

 

KAKO IZBRATI PRAVO GRAFIKO

Med poplavo zanimivih vzorcev je včasih težko najti »svojega«. Najbolje, da odsurfate na spletno stran proizvajalca in brskate, brskate, brskate. Slej ko prej bo ena od grafik ogrela vaše srce. Na srečo se vsi dizajnerski proizvajalci tapet zavedajo, da je primerna predstavitev ključna, zato so tapete večinoma postavljene v prijetne ambiente, kjer je uporabna vrednost grafike večja. Na spletu lahko brskate po barvni skali, po ambientih ali po vzorcih tapet.

Če kljub temu ne veste, katero izbrati, vam razkrivam, kako to naredijo nekateri od naših prijateljev arhitektov: naložijo knjižnico najljubših grafik in potem v renderju ali photoshopu menjajo vzorce. Takole smo se že pred časom poigrali s steno naše arhitektke Tine, ko je izbirala tapeto za svojo novo pisarno.

   

   

Na koncu je izbrala tapeto Soul in se poigrala še z velikostjo ter pozicijo cvetlic na njej.

(Fotomontaža in načrti: Tina Okoren, TO arhitektura)

 

KAJ MORATE VEDETI PRED NAROČILOM?

Vsaka dizajnerska tapeta je narejena po meri. To pomeni, da:

  • je grafika prilagojena na vašo dimenzijo stene,
  • lahko premikate, večate, manjšate ali odstranite dele grafike,
  • kupite količino po rolah glede na svojo dimenzijo, ne pa celotnega vzorca,
  • je tapeta natisnjena izključno za vaš projekt glede na vaše dimenzije in druge želje;
  • lahko izberemo katerokoli grafiko iz asortimana, ne glede na serijo (npr. tudi vzorec navadne tapete je na voljo v mokri verziji). 

Dimenzija role je običajno 47 oziroma 50 cm za klasično tapeto ter 94 oziroma 100 cm za mokro tapeto. Tapeto vedno izdelajo na polne role, torej če potrebujete 105 cm, vam obračunajo 3 role. V višino je ponavadi vštetih dodatnih 10 cm. Dizajnerske tapete se prodajajo na m2 in običajno se manjše odprtine (vrata, okna) ne odštevajo.

Ko izberete svojo tapeto, nam na info@vistra-butik.si sporočite njeno ime oz. kodo, dimenzijo svoje stene in morebitne posebne želje glede pozicije grafike. Na začetku vam v našem programu zrišemo hitro simulacijo in pripravimo informativni predračun. Če se z njim strinjate, pred dokončno potrditvijo prejmete tudi tovarniško simulacijo, ki je osnova za naročilo oziroma izdelavo po meri. Dobavni rok je 3-5 tednov.

 

  

Korak za korakom: hitra Vistrina simulacija, uradna simulacija Wall&Deco in tapeta, položena pri stranki. Vse v roku enega meseca. (foto: D. M.)

 

POLAGANJE TAPET

Medtem ko je polaganje navadne tapete dokaj enostavno (ponavadi položena v nekaj urah), je z mokro tapeto drugače, saj je njeno polaganje bolj zahtevno in ponavadi traja 3-4 dni. Najprej se namreč pripravi podlaga in se jo namaže s osnovnim premazom za mokre tapete. Sledi polaganje tapete in kasneje večkratni vodoodporni premaz, da je tapeta res odporna na vodo. Smo omenili, da v naročenem paketu skupaj z dizajnersko tapeto prejmete tudi lepilo (najsi gre za navadno ali mokro tapeto)? Tako potrebujete samo še dobrega polagalca.

V Vistra butiku se zavedamo, da je dober izvajalec enako pomembnem kot dobra tapeta, zato sodelujemo z izkušenimi polagalci tapet. Strankam tako ponujamo dobavo in montažo tapete v enem paketu.

Tukaj je nekaj naših nedavnih projektov v različnih fazah polaganja:

   

Tapete so zelo primerne za neravne ali zaokrožene stene. (foto: D. M.)

 

   

V kopalnici priporočamo uporabo mokrih tapet, katerih polaganje poteka v več fazah. (foto: D. M.)

 

   

Tapeto se da uspešno namestiti tudi na vrata, ki tako postanejo "skrita". (foto: D. M.)

 

 

Če nimate prostora za zavese, lahko uporabite tapete s fotografijo zavese. (foto: D. M.  > naš mojster Danilo Mištrafovič, Prepleskaj.si)

 

Če je tudi vas navdušila možnost uporabe tapete v kopalnici, kuhinji ali dnevnem prostoru, se potopite v Vistrin svet tapet in najdite svojo sanjsko!