9. sanjska kopalnica

9. sanjska kopalnica

V predzadnjem zavoju našega projekta 10 sanjskih kopalnic smo osrečili še sledilko Špelo, ki stavi na oblikovalske kose in želi svojo kopalnico temeljito prenoviti v svojem stilu. Deveta sanjska kopalnica je drugačna, dizajnerska, črno-bela, odbita. Pokaže vam tudi tako sanitarno opremo in keramiko, za katero niste vedeli, da sploh obstaja.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Naša sledilka Špela prenavlja hišo in želi kopalnico urediti v dizajnerskem stilu. Z možem sta zaljubljena v črno-bele kombinacije, odbite materiale in dobre ideje. "Zdi se nama, da mora kopalnica odsevati dušo uporabnika, torej naju, zato si želiva, da je na eni strani elegantna in izčiščena, na drugi pa malo pocukrana. Odprta sva za predloge glede opreme, saj imava rada zanimive kose pohištva in opreme," sta še zapisala v prijavi.

Trenutno je v kopalnici velika vgradna kad, ki jo želita spremeniti v prostostoječo, pa bideju se bi tudi odrekla, če ne bo dovolj prostora. Želita zračen tuš, kad za enega in obvezno dva umivalnika. Prostora za shranjevanje ne potrebujeta veliko, saj ga imata drugje. Obstoječe okno bosta zamenjala za balkonska vrata, da bo v kopalnici več svetlobe. Njun trenutni tloris izgleda takole:

Poiskala sta tudi nekaj izhodiščnih projektov, ki so jima všeč:

 

Njuno kopalnico smo razdelili na dva dela: mokri in suhi del. V mokri del spadata walk-in tuš in prostostoječa kad, v suhi del pa umivalniški del ter wc. Na tlorisu je mokri del siv, suhi pa vzorčast. Naša ekipa je vključila vse želene elemente in tak je novi tloris devete sanjske kopalnice:

Mokro stran s tušem in kadjo smo oblekli v sivo velikoformatno ploščico Re-volution 100x300 cm. Velikoformatne ploščice se zanimive zato, ker jih lahko položimo od tal do stropa, brez vmesnih fug, ker jih lahko položimo tudi čez obstoječo keramiko in ker dajejo prostoru eleganco. V tuš smo namestili stensko kanaleto Geberit, prozorno fiksno steklo s črnimi profili Kuadra in vodoodporen stol Roll, kamor se lahko uporabnica usede npr. med britjem nog. Ker ima Špela rada zanimive elemente, smo v tuš sprojektirali eno zanimivejših armatur, ki jih imamo v prodajnem programu -  na prvi pogled izgleda kot dolga linija iz kovine. Dizajnerske armature Sen se razprostirajo od levega do desnega kota stene, v njeni liniji so vgrajeni: dve armaturi (ena za kad, ena za tuš), dve polički za odlaganje šamponov, držalo za brisače in celo radiator. Od daleč izgleda, kot da je na steni samo črna deska, vendar je v njej skrito vse, kar potrebujete v tušu in ob kadi.

V kotu, nasprotnemu tušu, je dizajnerska prostostoječa kad Vieques, delo znane oblikovalke Patricie Urquiole. Uporabili smo manjšo, kompaktnejšo verzijo Vieques XS, ker nam je Špela zaupala, da se v kadi rada kopa samo ona. Lesen naslon in polička za odlaganje kozarca penine ali gobice sta estetsko dopolnilo k elementu. Za kadjo smo steno od tal do stropa oblekli v živi mah Verde oziroma naredili t.i. zeleno steno - tak mah raste brez posebnega vzdrževanja in s svojo barvo popestri prostore, ki bodisi nimajo veliko svetlobe ali pa nimajo lastnikov z vrtnarskimi spretnostmi.

Tla smo obložili z vzorcem Bella Bianco Centro, kjer se prepletajo črno-bele črte. Stene smo obložili s pripadajočo belo ploščico v imitaciji marmorja z nežno sivo žilo. Obe ploščici sta veliki 100x100 cm, kar ponovno pomeni manj fug. V kotu poleg velikih balkonskih vrat je imeniten dvobarvni viseči wc Pear, hruškaste oblike, zunaj črn in znotraj bel, krasi ga črna aktivirna tipka Sen. Sledilka Špela je napisala, da se je pripravljena odreči bideju, zato smo ga izpustili, smo pa poleg wcja sprojektirali wc tušek Oasis v črni barvi, ki nadomešča bide v kopalnici. Z njim se lahko uporabnik umije tako kot na bideju, le da to stori na wcju. Uporaba wc tuška je k nam prišla z Vzhoda, trend pa se dobro prijemlje, saj vsako leto sprojektiramo več takih elementov. 

Osrednji del kopalnice sta dva prostostoječa umivalnika Vieques, ki se stilsko ujemata s kadjo, barvno pa s talnimi ploščicami. Narejena sta iz barvane pločevine in tako kot kad spominjata na stare pločevinaste čebre. Imata zanimivo leseno odlagalno poličko, na kateri je tudi kljukica za brisače - tako za obešanje brisač ne bo potrebno vrtati lukenj v steno. Podometna armatura Memory je dvoročna in črne barve. Poleg umivalnikov je odprt lesen regal Stairs, kamor bosta Špela in njen mož odlagala kozmetiko in kopalniški dekor. Ogledalo Insegna visi s stropa (vpeto z dvema jeklenima vrvema). Od dodatkov smo v kopalnico dodali še črno držalo za wc papir Mach in leseno prostostoječe držalo za brisače Pic-Nic.

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Špeli in njenemu možu želimo veliko prijetnih trenutkov v novi kopalnici, vas pa vabimo, da se prijavite na arhitekturno svetovanje in 3D izris - oboje je za naše stranke brezplačno!

Čez dva dni predstavimo še zadnjo sanjsko kopalnico! Spremljajte nas!