7. sanjska kopalnica

7. sanjska kopalnica

Zaključek drugega tedna naše sanjske akcije bo zaznamovala kopalnica s prostostoječo kadjo. Naša sledilca Teja in Gašper, ki prenavljata svojo hiško, sta si zaželela moderno in razgibano kopalnico, v kateri je osrednji del pod oknom namenjen uživanju v kadi. Naša ekipa je prostostoječo kad sprojektirala na dvignjen podest, dodala zanimivo kombinacijo keramike ter prostoren tuš - in nastala je sedma sanjska kopalnica.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

"Želim in sanjam o novi kopalnici za svoje stanovanje ki ga s partnerjem ravno prenavljava. Staro hiško želiva preurediti v moderen dom, ki bi ga krasila moderna in čudovita kopalnica. Imela bi ločen wc, torej bo kopalnica le za naju," je Teja napisala v svoji prijavi. Posebnost njunega tloris in želene opreme nas je pritegnila, da smo se poglobili in poiskali možne rešitve. Med prijavami na naši akcijo je namreč veliko podobnih projektov - želja po kombinaciji lesa, marmorja in betona, črne armature in walk-in tuš. Pa naredimo še eno tako, smo si rekli. Kopalnico smo razgibali in tako pokazali, da lahko v veliki kopalnici uporabimo več različnih tipov keramike, več elegantnih kosov, več zanimivih dodatkov, ki kopalnici dajo novo vrednost.

Teja je priložila načrt prostora prenove in svojo 3d skico bodoče kopalnice, kot jo sama vidi. 

Od stila jima je (kot že rečeno) všeč marmor v kombinaciji s lesom, na spletu pa sta našla izhodiščne projekte, ki so jima takoj padli v oči - v vseh je kraljevala prostostoječa kad na dvignjenem podestu, zato smo se odločili, da jima ga sprojektiramo tudi mi.

Naša ekipa je zavihala rokave in se najprej posvetila tlorisu. Ker je ta že v osnovi funkcionalen, večjih premikov nismo predvideli. Kopalnica je v obliki črke L - najprej dolg hodnik z omarami in umivalnikom, na koncu podest s kadjo, v kotu pa velik in prostoren tuš. Če se nismo poigrali s tlorisom, smo se pa s postavitivjo keramike, ki se najbolj opazi ravno na tlorisnem pogledu. Osnovni del tal je bele barve, tlak v tušu je sive barve, dvignjen podest pod oknom pa je v barvi lesa. 

Najdaljšo steno kopalnice smo s keramiko razdelili na tri dele: (1) ob vhodu je bel marmor Bianco, na katerem je bela omarica, delno z odprtim in delno z zaprtom prostorom za shranjevanje, (2) na sredini je območje črnih 3D ploščic Shapes, na katerih sta montirana omarica z bovlo in ogledalo, (3) desno je pas v imitaciji lesa Legno Del Notaio in nakazuje območje kadi/podesta. Omarica ima lesen pult in dva bela predalnika za shranjevanje kopalniške kozmetike - eden bo zanjo in eden zanj. Na omarici sta črna podometna armatura New Cleo in umivalnik bovla Cognac. Dolga polica, ki povezuje prvi in drugi del, lahko služi kot klop ali za odlaganje/pospravljenje brisač, vizualno pa razgiba dolgo steno. Pohištvo po meri nam izdelujeta mizarstvo Peklenk ali Akron. Viseča luč LučkaBučka lepo osvetli trodimenzionalni dekor.

Kraljica naša sedme sanjske kopalnice je zagotovo prostoječa kad Eden na dvignjenem podestu. Prostostoječe kadi projektiramo v kopalnice, ki so dovolj prostorne, da je okrog kadi vsaj 50 cm prostora - le-ta je potreben za čiščenje ali če nam kaj pade za kad. Tejina in Gašperjeva kopalnica je idealna za tako kad in tudi ideja s podestom razgiba dolgi prostor. Podest smo pozidali na višino 15 cm in nanj položili ploščice v imitaciji lesa Legno Del Notaio, ki so odlična alternativa pravemu lesu, saj ne potrebujejo vzdrževanja, so lahko na mokrem in zaradi nove digitalne tehnologije izgledajo skoraj identične pravemu lesu (kaj to pomeni: na ploščico je digitalno odtisnjena fotografija, posneta s pravega kosa lesa-parketa). Za kadjo je okno, pod njim dolga niša za odlaganje šamponov, pa tudi svečk in kozarcev vina, ki so skoraj nujni spremljavalci romantike v kadi. Kad polni črna prostostoječa armatura New Cleo, dodali pa smo tudi visoko lončnico, ki bo na oblici dnevne svetlobe odlično uspevala. Da rastline popestrijo kopalnico, pa verjetno ni potrebno poudarjati.

Tuš smo oblekli v dve keramiki in ga s tem vizualno razgibali. Spodaj je imitacija betona Conkreta&Mukka Cemento 90x90 cm, ki se vleče tudi po celotnih tleh tuša in deli tlak kopalnice na dva dela. Zgoraj je keramika v imitaciji belega marmorja Bianco 90x90 cm, ki je sicer položena tudi po tleh kopalnice (razen v tušu). Keramiki proizvajalca Lafaenza sta v istem kalibru, kar pomeni, da sta vedno iste velikosti in se tako lahko tudi igramo z lovljenjem fug. V tušu je niša za odlaganje šamponov in nadometna armatura z nadglavnim tušem New Cleo v mat črni barvi. Tudi fiksno steklo Side Free ima mat črne profile in črno povezovalno palico, steklo pa je prozorno, saj tako kopalnica izgleda večja. V tleh je talna kanaleta ShowerDrain Blackline v popolnoma črni barvi, v tuš pa smo namestili vodoodporen stol Roll, ki je primeren za sedenje v tušu - ko si je treba pobriti noge ali se sede sprostiti pod tušem. Stol Roll je na voljo več barvah, ponavadi pa imamo v Vistri nekaj kosov na zalogi.

Kopalnica ima ločen wc, ki ga tokrat nismo izrisali, je pa predviden v podobnem stilu. Omenimo še dva zanimiva kopalniška dodatka, ki kopalnico naredita še bolj posebno in moderno. Ob kad smo namestili prostostoječe držalo za brisače Pic-Nic. Narejeno je iz masivnega lesa in se lepo poda v velik prostor, kot je ta kopalnica. Uporabimo ga za odlaganje in sušenje brisač, kar je priročno v modernih stanovanjih s talnim gretjem, kjer radiatorjev pravzaprav ne uporabljamo več. Ob umivalnik smo umestili leseno okroglo držalo za brisače Gambol. Primeren je za dva namena - kot držalo za brisače ali kot oprijem. Velikokrat ga postavimo h kadi, ki je pozicionirana sredi prostora, saj tako obenem drži brisače in pomaga pri sestopu iz kadi. V tokratni kopalnici je mišljen kot držalo za brisače ob umivalniku - da za držalo ne bomo vrtali lukenj v 3D ploščice.

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Teji in Gašperju želimo veliko prijetnih trenutkov v novi kopalnici, vas pa vabimo, da se prijavite na arhitekturno svetovanje in 3D izris - oboje je za naše stranke brezplačno!

Nova sanjska kopalnica že čez dva dni. Spremljajte nas!