Načrtovanje kopalnice v 5 korakih

5 korakov

Načrtovanje kopalnice ni enostavno, saj kopalnico prenavaljamo le nakajkrat v življenju. S pomočjo 5 korakov boste brez težave prišli do svoje sanjske kopalnice!

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Pri načrtovanju kopalnice se moramo zavedati, da se poglabljamo v prostor, ki bo v taki obliki ostal kar nekaj časa. Kavč, tepih ali jedilno mizo lahko zamenjamo večkrat, kopalnico pa zaradi stroškov in časovne komponente obnavljamo le nekajkrat v življenju. Zato je treba načrtovanju kopalnice posvetiti več časa in nameniti tudi več denarja, saj bomo v nasprotnem primeru prehitre in posledično slabe odločitve kaj kmalu obžalovali. 

Tukaj je 5 pomembnih korakov, kako se lotiti načrtovanja nove kopalnice.

 

1. Izmerite obstoječi prostor

Za začetek izmerite kopalnico in jo skicirajte na list papirja. Če šele gradite, poiščite primeren načrt iz gradbene mape in ga fotokopirajte. Poskrbite, da bodo vaši načrti vsebovali vse mere, torej dolžino, širino in višino prostora, dimenzije morebitnih niš in vogalov, pozicije in dimenzije oken (tudi višino parapeta), pozicijo in dimenzijo vrat. V primeru, ko je kopalnica mansardna, ne pozabite zapisati višine preloma in naklona poševnine.

Na načrtu označite trenutno postavitev sanitarnih elementov.

Izmerite obstoječi prostor

 

2. Razmislite o proračunu

Ker je v povprečju kopalnica na vrsti za obnovo vsakih 20 let, pri obnovi ne gre pretirano varčevati. Danes je veliko elementov vgradnih, torej bodo postali del inštalacij in jih ne bo možno kar tako menjati, zato je za take elemente dobro, da so narejeni iz kvalitetnih materialov. Podometni kotlički, podomente armature in vgradne tuš kadi so ob pravilni izbiri praktično »večni«. Če morate varčevati, varčujte pri elementih, ki se jih lahko zamenja ali dokupi kasneje - izberite osnovni model aktivirne tipke, umivalnik namesto na omarico postavite na pult, omarico pod njo pa naročite kasneje.

 Premislite o proračunu

 

3. Naredite seznam elementov, ki bi jih radi imeli v kopalnici

Kopalnica mora biti prirejena uporabniku, kar pomeni, da morajo biti v njej elementi, ki jih uporabnik potrebuje in jih bo tudi uporabljal. Premislite, ali boste imeli kad ali tuš, ali boste tuš zasteklili s kabino ali s fiksnim steklom, ali boste imeli bide ali mogoče samo bide tušek poleg wcja. Mogoče si boste zaželeli nadglavnega tuša in masažnih šob, mogoče potrebujete več prostora za shranjevanje, mogoče poleg radiatorja potrebujete tudi talno gretje. Bo vaš novi umivalnik napultna bovla ali pult z integriranim umivalnikom, bodo armature podometne ali nadometne, bodo v kopalnici tudi bojer ter pralni in sušilni stroj? Vse to so izhodišča za premislek, ko načrtujete kopalnico.

 Naredite seznam elementov

 

4. Pobrskajte za idejami in stili

Začenja se lov na ideje! Internet, katalogi in revije o prenovi doma so idealni za brskanje in odkrivanje novih možnosti ter kombinacij v kopalnicah. Na Pinterestu poiščite 5 kopalnic, ki so vam všeč (uskladite se z ostalimi sodelujočimi na projektu!), in definirajte, kaj vam je všeč – postavitev, barva in model keramike, stil opreme ali mogoče samo občutek, ki vam ga vzbuja kopalnica (čiste linije, barvitost, eleganca), pa tudi, kaj vam ni všeč. Ob tej »raziskovalni« nalogi boste definirali skupna izhodišča in izpilili idejo o vaši novi sanjski kopalnici.

 Pobrskajte za idejami

 

 5. Najavite se na svetovalni termin k strokovnjaku

Zdaj je samo še čas, da poiščete salon, kjer imajo pestro izbiro sanitarne opreme in keramike, ter se najavite na svetovalni termin. Svetovalec vas bo popeljal čez salon, vam svetoval pri postavitvi elementov, z vami poiskal idealno kombinacijo ploščic in odgovoril na vaša vprašanja. Ponekod strankam ponujajo tudi 3D izris kopalnice in arhitekturno svetovanje.

Če boste že pred obiskom salona opravili prve štiri točke, vam bo svetovalec na podlagi vaših podatkov in izhodišč lažje pomagal pri izboru in kombinacijah.

 Najavite se na svetovanje

 

V Vistra butiku se vsaki stranki, ki se odloči za svetovanje, individualno posvetimo. Poskrbimo, da je kopalnica funkcionalno in estetsko dovršena, da so elementi pravih velikosti in da se dopolnjujejo. Svetovanje je za stranke, ki pri nas opravijo celoten nakup, brezplačno. Ostalim strankam svetovanje obračunamo po postavki 40 eur na svetovalno uro.

Strankam poleg 3D renderjev pripravimo tudi inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. Zavedamo se tudi, da ima vsak projekt svoj proračun, zato stranki poskušamo poiskati celostno rešitev z opremo, ki je prirejena njenemu žepu. Radi imamo zadovoljne stranke, še raje, če to delijo z drugimi! 

Na arhitekturno svetovanje v Vistra butiku se lahko najavite preko telefona (031 778 788) ali preko e-pošte (info@vistra-butik.si). Z našo arhitektko svetovalko boste dogovorili termin, že po prvem obisku pa boste videli, da je vaša sanjska kopalnica le še korak stran!