6. sanjska kopalnica

6. sanjska kopalnica

Pozor, pozor - prihaja najbolj ženstvena med sanjskimi kopalnicami! Danes je na vrsti Katarinina kopalnica - med procesom nastajanja smo jo klicali kar »rozika«. Nežna, ženstvena, roza. Čeprav v kopalnici prostora ni veliko, je v njej vse, kar ženska potrebuje.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Katarina je v svoji prijavi zapisala: "Moja kopalnica je majhen prostor brez naravne svetlobe, a služi svojemu namenu. V obstoječi zasnovi so vsi elementi, ki jih potrebujem in uporabljam (koš za perilo, umivalnik z ogledalom, wc, tuš kabina in pralni stroj), manjka le prostor za shranjevanje (omarica, predali). V novi kopalnici želim ohraniti funkcionalnost prostora, a mu hkrati dodati pridih estetitke, unikatnosti in ženske elegance." 

Tloris svoje kopalnice je skicirala in dopisala vse pomembne podatke. Ob tej priliki naj pohvalim vse sodelujeoče v projektu 10 sanjskih kopalnic, saj ste nam poslali popolne načrte svojih kopalnic. Ko vnašamo dimenzije v program za izris, je pomembno, da imamo vse mere - ne samo dimenzije prostora, ampak tudi višino kopalnice, višine parapetov in pozicije oken. Taka je Katarinina situacija:

 

Svoje želje in ideje je strnila v te tri referenčne projekte. Pri vsakem je napisala, kaj vse ji je všeč in kaj ne - tako smo lažje definirali njen stil.

 

Velikih tlorisnih sprememb nismo predvideli, saj je bilo tloris že prej funkcionalen, pri prenovah pa je tudi najbolj zaželeno, da se elementi ne premikajo preveč. Katarina razmišlja o zamenjavi klasičnih krilnih vrat za drsna vrata, s čimer bi prostor bolj zadihal. Drsna vrata z veseljem predlagamo pri vsaki manjši kopalnici, ko je zaradi loka odpiranja/zapiranja vrat oteženo gibanje v prostoru. Pri načrtovanju drsnih vrat bodite previdni, da na steni, kamor se zapeljejo vrata, ne predvidite visečih elementov, saj je prostor v steni namenjen zgolj za kaseto, v katero se pospravijo vrata, ko jih odpremo. Katarinina nova kopalnica z vrha izgleda takole:

Osrednji element kopalnice, ko vstopimo vanjo, je stena v roza keramiki. Ko je Katarina zapisala, da bi "mogoče" imela tudi roza ploščice, smo takoj pograbili ponujeno in podolgovate rožnate ploščice Piastrella Mix 25x5 cm položili v ribjo kost. Površina ploščic je rahlo valovita in sijoča, zato daje še bolj romantičen občutek. Enake ploščice smo za akcent položili tudi v nišo v tušu. Sredi stene visi kopalniška omarica, ki jo ponavadi za nas naredi mizarstvo Peklenk (pohištvo po meri). Vanjo bo Katarina lahko shranila brisače, kozmetiko in sušilec za lase. Zunanjost je v lesnem dekorju, predala pa sta bele barve. Nad omarico so umivalnik bovla Unica v mat roza barvi (kaj ni luštna?), podometna armatura FIR Sweet v beli mat obdelavi in elegantno ovalno ogledalo Etrusca z belim robom. Armature in rob ogledala so lahko tudi v zlati ali zlato-rožnati barvi - proizvajalci armatur ponujajo široko paleto obdelav.

Levo od omarice je tuš kabina s tuš kadičko Novosolid, vgrajeno v tla. Zakaj tuš kad in ne kanaleta? Ker pri renovacijah raje uporabljamo tuš kad. Ker je montaža tuš kadi enostavnejša in učinkovitejša - posledično je manj težav in reklamacij. Ker se dandanes dobi tudi tako nizke tuš kadi (2 cm), da se jih brez težav vgradi v nivo tal - v ravnino s ploščicami. V tuš smo namestili podometni komplet armatur FIR Sweet - mešalno baterijo s preklopom, tuš set z ročko in nadglavni tuš na višini 220 cm (uporabnica je namreč visoka 190 cm - nadglavni tuš pa se ponavadi montira 15-30 cm višje od najvišjega uporabnika). Tuš kabina Zephyros je kotna in drsna, kar pomeni, da stranici drsita vstran in da se v tuš vstopa z vogala. Drsne zasteklitve so pri manjših prostorih zelo pripravne, saj ne zasedajo veliko prostora, ker nimajo vratnih kril. Kabina ima bele profile in 6 mm prozorno steklo.

Desno od omarice je zid z vgradnim kotličkom Tece in aktivirno tipko Loop, nad wcjem je dvojna omarica za shranjevanje kozmetike in ostalih stvari, ki jih ženska potrebuje v kopalnici. Beli del omare je zaprt, leseni del omare pa je odprt - tako bo imela Katarina še več odlagalnega prostora, saj je med drugim ob prijavi zapisala, da ima rada svoje stvari pospravljene/zložene/skrite očem, saj na ta način privarčuje čas pri pospravljanju in čiščenju. Poleg visečega wcja Vignoni v oči pade tudi dizajnerski radiator Cross, ki elegantno zaokroži marmorno steno, na kateri je položena ploščica Statuario Versilia. Brezčasni beli marmor, ki je zadnje čase zelo trendovski, vsako kopalnico naredi elegantno in čisto. Namesto klasičnega koša za perilo Katarini predlagamo večfunkcijski stol Rung - na njem lahko počije, ga uporabi namesto lestve (za pospravljanje na višjih policah) ali za odlaganje oblek in brisač, poleg tega pa se pod pokrovom skriva prostor, ki je lahko uporabljen tudi kot koš za umazano perilo.

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Katarini želimo veliko prijetnih trenutkov v novi kopalnici, vas pa vabimo, da se prijavite na arhitekturno svetovanje in 3D izris - oboje je za naše stranke brezplačno!

Nova sanjska kopalnica že čez dva dni. Spremljajte nas!