5. sanjska kopalnica

5. sanjska kopalnica

V Tinini hiši, ki jo pravkar obnavlja, sta dve kopalnici, ena s kadjo in ena s tušem. Naša ekipa si je izbrala slednjo in jo spremenila v kopalniški paradiž. Kombinacija svetlega in temnega marmorja v povezavi z lesom je všečna širokemu krogu strank, tudi naši sledilki Tini. Rodila se je peta sanjska kopalnica!

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Naša sledilka Tina je sredi prenove dveh kopalnic. Definirala je, kje bodo elementi, težavo pa ima pri izbiri keramike. "V kopalnici s tušem in stekleno steno razmišljam v stilu beton, les in o kakšni črni keramiki, se pa čisto prepustim vašim vrhunskim idejam in upam, da bom izbrana," je zapisala v prijavi. V njeni spodnji kopalnici že stoji pregradni zid z vgradnim kotličkom za wc. Na koncu kopalnice je čez celo dolžino predvidena tuš kabina, levo pred njo pa umivalnik. Takšen je njen načrt in fotografije trenutne situacije. 

Poslala nam je tudi nekaj kopalnic, ki jo navdihujejo - v njih prevladuje temen marmor v kombinaciji z lesom, zato smo njeno kopalnico sprojektirali v takem stilu.

Kljub temu, da je kopalnica dolga, smo jo naredili ravno prav razgibano, ravno prav elegantno, ravno prav kontrastno. Kako se vam zdi?

 

Pa tokrat začnimo z wcjem, ki ga prvega zagledamo, ko stopimo v kopalnico. Načrtovalci kopalnic se sicer izogibamo postavitvi wcja na mesto, ki ga najprej zagledamo ob vstopu, vendar je v danem primeru kopalnica že definirana in premiki niso bili mogoči. S pregradnim zidom, v katerega je vgrajen podometni kotliček, je nastal delno ločen prostor za wc. Na to mesto predlagamo brezrobi viseči wc Vignoni in belo aktivirno tipko Sigma 20, ki se lepo poda k belemu marmorju Trex. Nad kotličkom je osvetljena niša in mizarska omarica za spravilo kopalniških drobnarij. 

Ko gremo mimo wcja, se nam pogled odpre na temen tuš, umivalniški sestav in dolgo klop pod oknom. Lesena klop je namenjena počitku, odlaganju perila ali brisače in vizualni povezavi dolgega prostora s tušem. Namreč kjer se ob tušu lesena klop konča, se v tušu nadaljuje zidana klop, oblečena v keramiko imitaciji lesa - tako izgleda, kot da je v prostoru samo ena dolga klop. V klopi je tudi dodatni prostor za shranjevanje, ki ga v kopalnici ni nikoli preveč.

Najbolj vpadljiv del kopalnice je eleganten tuš, oblečen v svetleči črni marmor Trex dimenzije 120x120 cm in leseno keramiko Legno dimenzije 120x20 cm, ki se s tal vleče na steno z armaturo. Niša v tušu je osvetljena, črne armature Daily Cube pa prijetno izstopajo na leseni podlagi. Predvideli smo podometno armaturo s preklopom, stropni nadglavni tuš in tuš set s tuš palčko - vse v elegantni črni barvi, pri FIRu ji rečejo "burning black". Tuš je zasteklen s fiksno steno, v njem pa je prostor še za kljukice, kamor bo Tina obesila kopalni plašč, in za simpatičen stol Rung. Tuš prijetno zaokroži tudi stropni dekor iz lesenih letev, iz katerega kuka črna tuš glava.

Umivalniški del sestavlja lesena omarica z dvema predaloma 45 by Iotti, na katero smo položili črni pult iz umetnega kamna in razkošen umivalnik Agile, dolg 90 cm. Zanimivost tega umivalnika je, da ima na zadnji strani povišan rob, zaradi česar voda ne teče čez rob in za umivalnik, prav tako ni potrebno silikoniranje. Dimenzija umivalnika je pravno pravšnja, da se ob njem ena oseba umije gosposko, lahko pa ga uporabljata dve osebi hkrati. Umivalnik krasi črna armatura Daily Cube, po steni pa so razporejena zanimiva organska ogledala s črnim robom, narejena po meri. 

Pogled od umivalnika proti vratom se ustavi na zadnji steni, kjer je položen 3D dekor Shapes. Več o njem bomo pisali v enem od prihodnjih blogov o sanjskih kopalnicah. Od keramike izpostavimo še sivo betonsko ploščico, položeno po tleh in za umivalnikom. Gre za 90x90 cm velike ploščice porcelanskega gresa Moon, enega lepših imitacij betona. Ko smo ravno pri keramiki, namenimo besedo ali dve tudi njenemu čiščenju in vzdrževanju. Po polaganju keramike je treba vso keramiko temeljito očistiti gradbene umazanije, torej ostankov lepila, fugirne mase in silikona. Temu čiščenju rečemo gradbeno oziroma prvo čiščenje in zanj uporabljamo čistilo na osnovi kislin Deterdek (na voljo pri nas v Vistri in v naši spletni trgovini - smo zastopniki za Filo, najboljšega proizvajalca čistil za keramiko, gres in kamen). Če tega čiščenja ne opravite, ploščica nima barve ali sijaja, kot bi ga morala imeti tovarniško - z vodo in klasičnimi (nekislinskimi) čistili namreč teh ostankov ne morete razstopiti in odstraniti. Za redno čiščenje priporočamo čistilo FilaCleaner, ki ne vsebuje voska; če pa boste redno čistili z običajnimi čistili iz supermarketa, ki na tleh puščajo vosek, boste občasno morali opraviti čiščenje s čistilom PS87, da ga odstranite in ploščicam vrnete prvotni sijaj oziroma izgled.

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Tini želimo veliko prijetnih trenutkov v novi kopalnici, vas pa vabimo, da se prijavite na arhitekturno svetovanje in 3D izris - oboje je za naše stranke brezplačno!

Nova sanjska kopalnica že čez dva dni. Spremljajte nas!