3. sanjska kopalnica

3. sanjska kopalnica

V 30 let stari hiši bo naša sledilka Ana prenovila dotrajano kopalnico. Želi, da kopalnica izgleda prostorno, svetlo in moderno. Kako kopalnico sprojektirati tako, da ni preveč ali premalo vpadljiva, da je elegantna in odprta, hkrati minimalistična, a polna? V Vistra butiku zmoremo to in še več.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Sledilka Ana s fantom prenavlja stanovanje v hiši svojih staršev. "Sedaj sva v fazi, ko bova počasi uredila in prenovila celotno stanovanje. V sklopu prenove se bova najprej lotila prav kopalnice, ki je najbolj dotrajana in v slabem stanju, zato bi nama zelo prav prišli vaše svetovanje, ideje in dizajn," je napisala v svoji prijavi. "Glede razporeditve v prostoru sva odprta za vse predloge, pomembno nama je le, da prostor deluje odprto in sveže," še pravi.

Trenutno situacijo sta spravila v ličen načrt in dopisala, da si kadi ne želita več, obdržati pa želita wc in bide, umivalnik z omarico, prostoren tuš in nujno tudi pralni stroj. Tak je obstoječ tloris:

 

Od stila so jima všeč kombinacije temnejših, sivo-lisastih ploščic na tleh in svetlejše barve na stenah. "Želela bi omarice v kombinaciji bele barve in toplega odtenka lesa. Ne želiva armatur v črni barvi, saj imam pomisleke glede vodnega kamna in čiščenja. Wc školjka in bide naj bosta v beli barvi. Na steni bi želela kakšen barven vzorec (mogoče teraco), da ne bi bilo vse tako sivo-belo. Vendar ne pretirano vpadljivega, saj si želiva umirjeno in elegantno kopalnico," je še zapisala Ana in od referenčnih kopalnic izpostavila spodnje.

Na podlagi poslanega je naša ekipa najprej "napadla" tloris. Wcja in bideja ni premikala, smo se pa odločili, da tuš kabino naredimo v zgornjem levem kotu, pralni stroj pa prestavimo poleg umivalnika. Nastala je zračna kopalnica, kjer bo mladi par lahko užival in se sprostil.

Začnimo z umivalniškim delom. Tokrat smo se odločili, da pralni stroj skrijemo v umivalniško omaro. Le-ta je globoka 60 cm in visoka 88 cm, da lahko v njen desni kot postavimo pralni stroj. Levo smo namestili dva večja predalnika za kozmetiko in brisače. Če je potrebno, se razporeditev predalov lahko sprojektira drugače - npr. s tremi navpičnimi predali, od katerih je v enem košara za umazano perilo, ali z globjimi predali do tal, če je potreba po več odlagalnega prostora.

Na omari kraljuje umivalnik Baden Baden, ki spada med polvgradne umivalnike. Njegova prednost (pred bovlo) je, da je napol vgrajen v omarico in tako umivalnik ni previsok (ponavadi je zgornji rob na 90 cm). Ker smo morali vgraditi pralni stroj, ki je ponavadi višine 85 cm, si nižje omarice nismo mogli privoščiti. Ob umivalnik smo postavili elegantno polvisoko armaturo FIR Deco, ki je primerno povišana, da je umivalnik z njo funkcionalen. Nad umivalnik smo namestili veliko okroglo ogledalo in dve viseči luči za ambientalno osvetlitev. Ogledalo je lahko tudi večje kvadratno, vendar lepega dekorja nismo hoteli preveč skriti, zato smo se odločili za modno okroglo ogledalo z belim robom Prop.

Desno od umivalnika je stena, ki se bo na novo pozidala - vanjo smo vgradili dolgo nišo, vgradne luči in podometne elemente tuš armature. Ta in nasprotna stena sta oblečeni v keramiko v imitaciji teraca Ritual Dot Light dimenzije 90x90 cm, tako je v kopalnici manj fug. Niša je oblečena v "sestrsko" ploščico Ritual Light brez teraco efekta. V tušu so predvideni elementi FIR Deco in prelep organski nadglavni tuš Synergy. Na željo stranke je v tla vgrajena kanaleta (predlagamo SlimDrain, dodali smo še profil za stekleno steno Profilpas, kjer je naklon že nakazan. Zasteklitev bo steklarska (če nimate svojega steklarja, ga imamo mi).

Po tleh in na zidu z wcjem in bidejem je položena siva keramika Waterfall Silver, ki je na voljo v gladki, naravni in protidrsni obdelavi - slednja je priporočljiva tudi za tuš. Zidec smo odebelili na 30 cm in nanj obesili viseči bide Baden Baden z armaturo Fir Deco ter brezrobi viseči wc z mehko desko iste serije. V zidcu je vgrajen podometni kotliček Duofix in pripadajoča aktivirna tipka Sigma 50. Na zidcu je dovolj prostora z odlaganje wc papirja, dekorja ali lepo zloženih brisač. Nad njim so štiri visoke omarice za spravilo čistil, rezervnih brisač in druge kozmetike, ki je potrebna v kopalnici. Omarice so bele barve, da likovno ne motijo prostora. Poleg zidca je klasični radiator (lestev), kamor bosta naročnika obešala brisače in z njim dogrevala prostor. 

Za popestritev prostora je na daljših stenah položena svetla geometrijska keramika - rombi Crossroad Chalk. Že sama barva White je nežna in topla, v različici romba pa steni doda novo dimenzijo igre z oblikami. Poleg romba je na voljo tudi oblika trapeza - možnosti polaganja pa je kar nekaj, ne samo ta na našem izrisu. Tokrat smo se odločili za svetlo fugo, da rombi niso tako izraziti. Če pa želite, da pridejo bolj do izraza, lahko izberete bolj drzno (temno) barvo fugirne mase. Pri nas stavimo na fugirne mase Sopro - za stene smo izbrali odtenek Jasmin (28), za tla pa Grau (15).

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Ani in fantu želimo veliko prijetnih trenutkov v novi kopalnici, vas pa vabimo, da se prijavite na arhitekturno svetovanje in 3D izris - oboje je za naše stranke brezplačno!

Nova sanjska kopalnica že čez dva dni. Spremljajte nas!