Načrtovanje mikro kopalnice

Mikro kopalnicca

Majhne in mikro kopalnice morajo imeti vse, kar imajo velike. Na kaj moramo biti pozorni pri načrtovanju?

Piše: Barbara Borko (designneeds.co)

 

Oktobra 2021 sem v svojem domačem kraju kupila majhno stanovanje na mestni dražbi občine Maribor. Stanovanje se nahaja v čudoviti historični zgradbi, zgrajeni leta 1903.

Do sedaj se s prenovami še nikoli nisem ukvarjala, zato sem za pomoč prosila osebo, ki pa ima ogromno izkušenj na tem področju – mojega očeta. Čeprav ni zaposlen v gradbeništvu ali v arhitekturi, so bile prenove zmeraj njegova strast. Prenavljava 3-krat na teden na DIY način.

Napredek je po 6 mesecih sedaj že kar viden – no,  čeprav naju do cilja loči še kar nekaj dela.

Vsak del DIY prenove vzamem zelo resno, z veliko raziskovanja in pregledanih Youtube videov (:D) Trenutno načrtujem svojo mikro kopalnico, ki je velika le 1,5 m2.

Naj razložim, čemu tako majhna kopalnica. Kot sem že omenila, je stavba bila zgrajena leta 1903, v tistih časih kopalnic v takšnem smislu, kot jih poznamo danes, niso poznali. Stanovanje, ki sem ga kupila, je imelo le stranišče, do katerega pa se lahko dostopa le z zunanje strani – natančneje s skupnega balkona. Kopalnico sva zato načrtovala znotraj nekdanjega kuhinjskega prostora, tik zraven stranišča.

Trenutno sva v fazi gradnje zidov, ampak zdaj sledi najbolj zabaven del. Oblikovanje!! Med raziskovanjem sem zasledila kar nekaj zanimivih nasvetov, ki bi jih rada delila z vami.

Obstaja več možnosti, kako narediti mikro kopalnice, da bodo funkcionalne in lepe, saj vsak centimeter šteje.

1. Da bo prostor videti optično večji, je priporočljivo, da za stene kopalnice uporabite svetle barve oz. svetlo keramiko, saj svetle barve optično povečajo prostor. Nekateri tudi predlagajo, da izberete temnejša tla.

2. Kopalno kad zamenjajte s kotno prho. Sama sem se odločila, da bodo stene tuša tudi stene kopalnice, s tem bom prihranila prostor, ki bi ga sicer zasedla tuš kabina. Posebej priporočljivo je, da je čim več elementov naše kopalnice pritrjenih kar na steno. Tako je med elementi in tlemi prazen prostor, ki nam vzbuja občutek prostornosti. Nekateri tudi svetujejo umivalnik na podstavku ali viseče omarice z umivalnikom. 

 

3. Strokovnjaki priporočajo dobre LED luči, ki bodo prav tako prispevale k občutku prostornosti.

4. Nepogrešljiva pa so tudi velika ogledala. Ta dodajo novo dimenzijo prostoru.

5. Sama pa sem se na podlagi Pinterest inspiracij odločila, da bom za svojo kopalnico uporabila trendovske bele ozke ploščice znamke Cinca ter jih kombinirala z bolj igrivimi ploščicami velikega terrazzo stil formata znamke FMG, kupljenimi na sledeči povezavi: https://www.vistra-butik.si/sl/ besedilo: Vistra butik. Tudi barve terazza so pri mikro kopalnici ključne. Terrazzo ploščice naj bi vsebovale rjave ali zelene odtenke, saj gre za barve, ki jih povezujemo z naravo in bi se naj posledično v le-teh v tako majhnem prostoru prijetno počutili.

6. Manj je več – premišljeno shranjevanje shrambe – viseče omarice. 

Preveč pohištva v mikro kopalnici lahko optično zmanjša prostor, zato v mikro kopalnicah s tuš kabino premišljeno načrtujte vso pohištvo in izkoristite vsak kotiček.

Upam, da vam bodo ti nasveti pomagali, da bo vaša majhna ali mikro kopalnica postala še bolj prijetna! :) Naslednjič pa upam, da se slišimo, ko bo kopalnica že dokončana!

 

Foto: osebna zbirka Barbare Borko, Pinterest, Ceramica Galassia, Ever life design, Vistra Butik