Retro kopalniška oprema

Retro kopalniška oprema

Zanimanje za retro sanitarno opremo se vsako leto veča, verjetno res velja rek "back to basics" - nazaj k osnovam. Retro kopalnice prepričajo s svojim domačim stilom, bogatimi oblikami in raznovrstnimi materiali. Od ploščic do armatur in dodatkov... v svoji ponudbi imamo vse.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Pravijo, da kolikor je strank, toliko je stilov. Nekaterim je všeč moderno in minimalistično, drugim klasično in retro. Ker stranke večkrat povprašujejo po retro opremi, smo se odločili, da zberemo vso svojo ponudbo na enem mestu in jo predstavimo v tokrat nekoliko daljšem blogu. 

 

SANITARNA OPREMA

Pri kopalniških elementih najprej pomislimo na umivalnike, wcje in bideje. Za umivalnike je značilna keramična noga, za wcje pa keramični kotlički, najsi bodo v obliki monobloka ali povišani. Od proizvajalcev, ki jih zastopamo, retro sanitarno opremo ponujajo Simas, Artceram, Galassia in Agape.

Simas ima najbolj širok izbor, saj ponuja opremo iz večih obdobij in v dveh barvah, sijaj beli in sijaj črni. Začnimo s serijo Arcade z osnovnim vintage programom, kjer najdemo umivalnike različnih velikosti, stenske, z nogo ali polvgradne, talne ter viseče brezrobe wcje in bideje, monobloke, pa tudi pripadajoče omarice in ogledala.

  

Nadaljujmo s serijo Lante, kjer je oprema bolj izčiščena in zaobljena, poleg klasičnih umivalnikov najdemo tudi dvojnega, lesene noge in ovalna ogledala. Serija Londra je manj obsežna, a prav tako prijetna na pogled - osredotoča se na angleški stil kopalniške opreme. Če ste ljubitelj retro stila, a bi radi, da je malo posodobljen, je za vas prava serija Evolution. V njej najdemo tudi napultne umivalnike, mini umivalnike in kompaktni monoblok

  

Proizvajalec Artceram stavi na serijo Civitas, ki jo krasijo kovinske konstrukcije pod umivalniki, talni, viseči in monoblok wcji ter keramični kopalniški dodatki. Serija je na voljo v črni in beli sijaj barvi ter v petih pastelnih barvah (siva, azurno modra, roza, zelena in barva šampanjca). Serija Hermitage ponuja bolj klasične oblike retro opreme, od umivalnikov s keramično nogo in lesenimi nogami do retro kadi. Sanitarna oprema je na voljo v beli in črni sijaj barvi, kovinski dodatki pa v krom, bronasti in zlati barvi.

  

Pri proizvajalcu Galassia najdemo serijo Ethos, kjer umivalnike lahko okrasite z vintage držali za brisače, keramičnimi nogamikovinskimi strukturami in mogočnimi omaricami. Wcji so talni in viseči, s povišanim ali klasičnim keramičnim kotličkom, s plastično ali leseno desko. Od moderno-vintage stila ponujajo serijo Midas, kjer je osnova napultni umivalnik v kombinacijah bela-črna-zlata-srebrna, ki ga lahko položite na zanimive talne strukture in dolge barvane pulte.

  

Agape kot dizajnerski proizvajalec predstavlja stilsko modificirane serijo Memory, ki vsebuje wcje in bideje, umivalnike s policami in strukturami, prostostoječe kadi, kopalniške dodatke in radiatorje.

  

 

ARMATURE

Večina retro armatur je dvoročnih, nekateri proizvajalci pa so se lotili modernizacije in predstavili mešalne, enoročne različice. Eden od teh je Fir Italija, ki v serijiah Melrose 70 in Melrose 71 (s keramično ročko) predstavlja mešalno armaturo, v serijah Melrose 20Melrose 21 (s keramično ročko) in Melrose 22 pa klasično dvoročno varianto.

  

Poleg teh serij ponuja tudi stilno obarvani Alison 33 in Canterbury 30. V vsaki seriji je 20-50 različmih vrst armatur, od klasične in podometne armature za umivalnik do nadometnih in podometnih armatur za tuš in kad. Vse so na voljo v pestri barvni lestvici, vključno s kopalniškimi dodatki v enaki barvi.

  

Agape Memory je posebej elegantna, z malo modernega pridiha. Na voljo v kromu, črni barvni, brušenemu bakru in brušeni medenini. 

  

Pri proizvajalcu Cristina najdemo modernizirane klasične serije, kot sta Exclusive in Eastside.

  

Poleg teh imajo v svoji ponudbi tudi še pet klasičnih retro serij, to so Art, Art Elite, Canova, Canova Elite, Impero in Londra.

  

Danielove klasične armature obsegajo osem serij v mnogih obdelavah - armature olepšajo tudi s 3d dekoracijo. Retro serijo London ponuja tudi proizvajalec Alpi.

  

Za ene najboljših armatur veljajo nemške Dornbracht - serija Madison je klasično retro, serija Vaia pa je modernizirana serija sicer klasičnih dvoročnih armatur.

  

 

KOPALNE KADI

Pri Simasu ponujajo dva tipa litoželezne retro kadi, enega z obdelano belo zunanjostjo in enega z neobdelano zunanjostjo. Poleg tega ponujajo tudi vgradno akrilno različico retro kadi s povišano stranico in možnostjo obloge.

  

Artceramova kad Hermitage je bele barve in ima lahko krom, bronaste ali zlate noge. Pri Galassii je kad Ethos na voljo v dveh barvah zunanjosti - bela varianta in črna varianta.

  

Agape Memory ponuja več velikosti in dvobarvne barvne kombinacije.

  

 

KOPALNIŠKI DODATKI IN SVETILA

Največ klasičnih dodatkov najdemo pri proizvajalcu Stilhaus, ki se ukvarja izključno s kopalniškimi dodatki v mnogih stilih in obdelavah. Klasične so naslednje linije: Elite, Giunone, Idra, Marte, Nemi, Noto in Noto Light, Opera, Prisma, Smart in Smart Light. Poleg dodatkov ponujajo kar nekaj variant retro svetil - tako stenskih kot stropnih.

  

Pri Simasu poleg klasičnih dodatkov najdemo tudi svetila - stropna, stenska in viseča.

  

Keramične kopalniške dodatke ima Artceramova serije Civitas. Ogledala najdemo tudi pri Galassii v serijah Ethos in Midas

  

Led ogledala Memory pospestrijo vsako klasično kopalnico, v ostalih dodatkih Memory pa se združita tako eleganca kot dizajn.

   

Kopalniške dodatke v ujemajočem finišu svojim armaturam ponuja Fir Italia - tudi radiatorje in kozmetična ogledala.

  

Komplet armaturam pripadajočih retro dodatkov ponujajo tudi pri Cristini in Danielu.

Ker so zadnje čase popularni tudi namizni dodatki, pokukajmo še k proizvajalcu Decor Walter, ki v serijah Kristall, Classic in Crack predstavlja namizne kopalniške dodatke iz stekla, kroma, keramike... pozlačene, barvane. Če imate radi svoje dozatorje na pultu, boste zagotovo našli novega najljubšega.

  

 

RADIATORJI

Stilne radiatorje ponujata Stilhaus in Fir Italia. Agape Memory ima zanimivo lestev - radiator.

  

 

Naša izbira je pestra, redno dodajamo nove proizvajlce, ki nas navdušujejo - pa tudi obstoječi proizvajalce nenehno nadgrajuje svoj asortima.

Vabljeni v naš salon na obisk in arhitekturno svetovanje, potrudili se bomo, da vam pomagamo najti sanjsko retro kopalnico!

 

 

 

V članku so zajeti proizvajalci, ki jih zastopamo v podjetju Vistra d.o.o.