8. sanjska kopalnica

8. sanjska kopalnica

Kopalnica, prilagojena starejšim, je včasih nehvaležna za načrtovanje, saj imajo stranke občutek, da bo izpadla kot invalidska. Današnji projekt je dokaz, da je starostniku primerna kopalnica lahko tudi elegantna in lepa. Karmen in njenemu možu smo sprojektirali osmo sanjsko kopalnico, ne preveč moderno in ne preveč rustikalno.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Naša sledilka Karmen namerava poleti prenoviti 28 let staro kopalnico v svoji hiši. Želi, da je nova kopalnica primerna za tretje življenjsko obdobje, ki se mu približuje. "Z možem verjetno zadnjič obnavljava kopalnico (sva sicer v najboljših letih - na pragu šestdesetih) in želiva, da je kopalnica čim bolj enostavna za vzdrževanje in prilagojena starejšim. Prav tako ne bi prestavljala wc školjke. Druge instalacije so prilagodljive, saj je voda na obeh straneh kopalnice," je napisala v svoji prijavi.

Po mnogih letih izkušenj lahko povem, da imajo vsi pari, ki načrtujejo t.i. "zadnjo" kopalnico", dve osnovni želji: (1) elementi morajo biti prilagojeni starejšim in (2) vzdrževanje mora biti enostavno. Kaj to pomeni? Da želijo walk-in tuš brez preprek in s tuš stolom, klop, kamor se lahko usedejo ali kaj odložijo, čimvečje formate ploščic, da je manj fug, viseče elemente (wc, bide, omarica), da se lažje čisti pod njimi, ter čim manj poličk in vogalov, da se ne nabirata prah in umazanija. Karmen si v kopalnici ne želi več kadi in bideja, obdržala bo le umivalnik, wc in tuš. Želi pa si visoko omaro za metle, veliko prostora za shranjevanje in čim manj temnih elementov, da se na njih ne bi poznal vodni kamen. Tak je njen trenutni tloris:

Pri brskanju po spletu je naletela na všečne projekte, ki nam jih je posredovala. Njena želja je zmes ne preveč moderne, pa tudi ne preveč rustikalne kopalnice. Od barv ji je blizu siva, omarice bi izbrala sive, bele ali v lesnem dekorju, s čim manj odprtimi policami.

Čeprav je kopalnica dolga in ozka, smo razporeditev načrtovali tako, da je prostor zračen, prostoren in da smo upoštevali t.i. invalidski obračalni krog. Levo smo umestili omaro, desno pa pustili elemente, vezane na vodo - wc, umivalnik in tuš. 

Osrednji del kopalnice je prostor z umivalnikom in sivomodro omarico v rustikalnem stilu z modernim pridihom. Umivalnik Str8 je integrigan v pult, kar poenostavlja vzdrževanje in čiščenje. Umivalnik zaokrožuje armatura Tara.Logic iz visokim lokom v krom obdelavi, ki je najbolj hvaležna za vzdrževanje. Poleg umivalnika je zid z vgradnim kotličkom in tipko Sigma01 ter viseči wc Vignoni. Tu sta tudi dva "skrita" elementa, ki olajšujeta uporabo starostnikom - držalo za wc papir Brunt, ki je hkrati tudi oprijemalo z nosilnostjo do 130 kg, in dizajnerska wc metlica Street, ki ima betonsko osnovo (zaradi teže se težko premika) in kovinski ročaj, na katerega se uporabnik lahko nasloni, ko vstaja s stranišča.

Za wc in umivalnik smo položili ploščice SolidBrick White do višine 120 cm in jih pofugirali s specialno fugirno maso DesignFuge, ki se manj maže in je tako bolj enostavna za vzdrževanje. Nad ploščicami je položena mokra tapeta Niveum, ki je zaradi tiska na posebna vlakna primerna za vlažne prostore - pa še stena je brez fug. Prostor z umivalnikom zaokrožuje elegantno ogledalo s črnim robom in črnim pasom Etrusca.

Desno od umivalnika je v svetlo modro ploščico Revolution Azure oblečen walk-in tuš s fiksnim steklom, podometno armaturo Tara, nišo za odlaganje šamponov in zložljivim stolom Tuck Tray. Tudi tu smo predvideli mutlifukcijski dodatek - držalo za brisače Brunt, ki je hkrati tudi oprijemno držalo z nosilnostjo do 130 kg. Nanj se lahko uporabnik nasloni, ko stopa iz tuša, ali se zanj potegne, ko želi vstati s tuš stola. Tla v kopalnici smo oblekli v ploščico Barkwood Honey v imitaciji lesa, v tuš pa smo namestili talno kanaleto Thin Drain.

Tudi zadnjo steno kopalnic smo oblekli v mokro tapeto Niveum. Ob okno smo namestili veliko omaro za shranjevanje, spodnji del omare pa je razpotegnjen v sedalno klop. Koš za perilo lahko Karmen skrije v enega od predalov ali uporabi multifukcijski stol Rung, ki poleg shranjevanja oblačil (ali česa drugega) služi kot stol ali kot pručka za pomoč pri shranjevanju na višje police visoke omare. Omare so prelepe sivomodre barve (za nas jih izdeluje mizarstvo Peklenk), ki se elegantno povezujejo s tapeto. Več o tapetah in njenih mokrih modifikacijah lahko preberete v našem blogu Tapete v kopalnici.

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

 

Karmen in njenemu možu želimo veliko prijetnih trenutkov v novi kopalnici, vas pa vabimo, da se prijavite na arhitekturno svetovanje in 3D izris - oboje je za naše stranke brezplačno!

Nova sanjska kopalnica že čez dva dni - samo še dve kopalnici do konca akcije! Spremljajte nas!