Teraco manija

Teraco manija - pregled teraco keramike

Čeprav je preteklo že par let od prve teraco manije, se zaljubljenost še ni končala. Raziskali smo, na kaj stavijo posamezni proizvajalci keramike, ki s svojo teraco imitacijo prispevajo k pestri ponudbi na trgu.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Teraco (ang. terrazzo) je kompozitni material, kjer so koščki kamna ali stekla zmešani s cementom in nato vliti na tla ali stene. Po brušenju do izraza pride naključna kombinacija materialov, ki tvori zanimiv vzorec. Včasih so bili vzorci bolj umirjeni, danes pa so na voljo tudi zelo divje barvne kombinacije.

Mnogi proizvajalci porcelanskega gresa so izkoristili trenutno ljubezen do teraca in s pomočjo tehnologije digitalnega tiska izdelali trenovske kombinacije teraca. Nekateri so šli celo korak dlje in izdelali teraco iz gresa – s polno maso (full body). Tretji so se vrgli v dekorje ali pa imajo teraco že od nekdaj v svoji ponudbi. V Vistra butiku združujemo vse, zato smo pripravili podroben slikovni pregled teraco serij naših proizvajalcev.

 

PRAVI TERACO

Če ste pristaš »pravega« teraca, lahko do njega pridete na dva načina. Ena možnost je, da vam teracer zalije celotno površino, ki je ponavadi narejena iz enega kosa. Tako je narejena večina starega teraca, mnogokrat ga odkrijemo pri renovacijah starejših objektov.

Druga možnost je uporaba ploščic iz pravega teraca. Naš proizvajalec Grandinetti ponuja različne barve, granulacije in obdelave, prav tako več velikosti čipov (koščkov kamna, stekla, marmorja). Poleg poliranega in matiranega teraca, ki se polagata kot ploščice (s fugo), je na voljo tudi surov teraco, ki se po polaganju zbrusti in spolira v enotno površino. Tak postopek je hitrejši, manj umazan, in ima na voljo je več kombinacij kot pri vlitem teracu.

Grandinetti terrazzo Grandineti teraco

Za stranke s posebnimi željami je Grandinetti svojo ponudbo nadgradil z naročilom dekorjev po svoji izbiri. Na spletni strani imajo mini programček – konfigurator vzorca, kjer lahko vsak del vzorca obarvate v želenem osnovnem teracu.

 

TERACO PLOŠČICE V POLNI MASI

Teraco ploščice iz gresa v polni masi združujejo najboljše obeh svetov – (1) po celotni globini se nahaja isti material kot pri pravem teracu, (2) po kvaliteti pa gre za porcelanski gres, ki je kos vseh modernim zahtevam: odporen na zmrzal, težke obremenitve in udarce, nevpojen in primeren za čiščenje z agresivnimi čistili. Serija Venice Villa proizvajalca FMG je ena najlepših serij modernih »full-body« gresov. Serija, ki je poklon beneškemu teracu, je na voljo v štirih velikostih, štirih obdelavah in kar 26 barvnih kombinacijah. Če ste ljubitelji močnega teraca z velikimi čipi, je Venice Villa pravi za vas.

FMG Venice Villa terrazzo FMG Venice Villa teraco

Proizvajalec FMG je serijo Venice Villa nagradil še z verzijo teraca z manjšimi kamni - nastala je serija Rialto - iste barve, iste dimenzije, manjša velikost t.i. chip-ov.

 

 

TERACO PLOŠČICE V DIGITALNEM PRINTU

Pri digitalnem printu se proizvajalci poskušajo čimbolj približati originalu, in sicer tako, da ga poslikajo in nato natisnejo na ploščico. Osnovne barve teraca ponuja proizvajalec Refin – njegova serija Flake je na voljo v velikosti 60x60 cm, petih barvah in dveh velikostih čipov (mali in srednji). Nežen in navtralen teraco za nežne duše.

Refin Flakes terrazzo Refin Flakes teraco

Če vam velikost 60x60 cm ni dovolj, podobne osnovne barve najdete tudi v seriji Portofino proizvajalca Vives, ki z dimenzijama 80x80 ter 120x120 cm pokrije želje še širšega kroga strank. Smo že omenili, da je gres primeren tudi za zunanje površine?

Vives Portofino terrazzo Vives Portofino teraco

Proizvajalec Casalgrande Padana predstavlja dve verziji teraca - klasični "domači" teraco iz serije Terrazzo in teraco z velikimi kamni Macro.

 

Če ste pristaš toplejših barv, vas bo navdušila Santagostinova serija Newdeco'. Rjavi, oranžni in rdečkasti toni v velikosti do 120x120 cm so le osnova čudovitim dekorjem megateraca in teraco patchworka. Kdo si ne bi želel take kopalnice?

Santagostino Newdeco terrazzo Santagostino Newdeco teraco

Z barvnimi odtenki se poigrava tudi Apavisa s serijo District South. Zakaj bi bil terac samo sivkast ali rdečkast, če je lahko tudi zelen ... ali rožnat ... 

Apavisa District South terrazzo Apavisa District South teraco

Iščete bolj sofisticirano verzijo teraca? Novost s konca prejšnjega leta je serija Overcome proizvajalca Leonardo z mat in sijaj obdelavo ploščic v nežni imitaciji teraca.

Leonardo Overcome terrazzo Leonardo Overcome teraco

 

STENSKE RAZLIČICE TERACA

Čeprav se vse ploščice iz porcelanskega gresa lahko polagajo tudi na steno, nekaj proizvajalcev ponuja stenske serije imitacije teraca. Serija Newdot proizvajalca Santagostino obsega sedem nežnih barv dimenzij 25x75 cm, ki jih dopolnjujejo dekorji in celo teraco mozaik.

Santagostino Newdot terrazzo Santagostino Newdot teraco

Vives je prav tako predstavil barvne stenske ploščice velikosti 32x99 cm. Serija Cies, ki je pečena na belo glino, obsega osem nežnih barv in dekorne izpeljanke. Vidite ta dekor s trikoniki? Teracoljubezen na prvi pogled!

Vives Cies terrazzo Vives Cies teraco

 

TERACO V HEKSAGONIH

Če heksagon ploščice počasi izgubljajo na popularnosti, za heksa-teraco ni ovir! Zanimivo kombinacijo teraca in treh igrivih barv je Aparici uporabil v seriji Stracciatella. Ploščice so šestkotne in tako omogočajo neponovljiv vzorec. Na voljo so v osnovnem belem vzorcu in treh barvnih vzorcih, kjer se barvni pas ponavlja v variacijah. Najljubša barva? Vse tri!

Aparici Stracciatella terrazzo Aparici Stracciatella

V šopek heksa-teracov Apavisa dodaja serijo District South. Šestkotnik v velikosti 25x29 cm je na voljo v štirih barvah, ponovno pa lahko občudujemo tudi trenutno priljubljeno rožnato barvo. 

Apavisa District South terrazzo Apavisa District South teraco

 

MANJŠI FORMATI IN TERACO VZORCI

Med manjše formate sodijo ploščice velikosti 30x30 cm in manjše. Ena prvih teraco serij še pred teraco-bumom je Apavisina istoimenska Terrazzo. Osnovni barvni toni, značilni za klasični teraco, so dopolnjeni z dekorji, ki tvorijo ponavljajoče se vzorce. Ploščica je retificirana in velika slabih 30x30 cm.

Apavisa Terrazzo Apavisa Terrazzo

Vivesove manjše formate nadgrajujejo dekorji. Tako so serije Brenta, Farnese in Benaco pestre tako v barvah kot dekorjih. Serija Farnese ponuja ploščice, velike 30x30 cm, v osmih barvnih kombinacijah klasičnega teraca in več zanimivih izpeljankah vzorcev v mirnejših tonih.

Vives Farnese terrazzo Vives Farnese teraco

Ploščice iz serije Benaco so velike 20x20 cm. Barvite osnovne ploščice popestrijo nežni dekorji v enakih barvah. Včasih se je strankam kar težko odločiti, kateri dekor bo tisti, ki bo krasil novo kopalnico/hodnik/teraso.

Vives Benaco terrazzo Vives Benaco teraco

Za razliko od prejšnjih serij Brenta v velikosti 20x20 cm ponuja močnejše vzorce - kombinacija cementa in teraca ter modnih barv se stke v geometrijske dekorje, ki so primerni tako za tla kot za steno. 

Vives Brenta terrazzo Vives Brenta teraco

Pri manjših ploščicah z delnim vzorcem se končni vzorec razkrije šele ob polaganju. Aparicijeva Venezia, ki imitira beneške vzorce teraca in je velika 30x30 cm, s širokim naborom delnih vzorcev stavi na klasične teracoljubce.

Aparici Venezia terrazzo Aparici Venezia tearco

Če vam španske različice teraca ustrezajo, poglejte še ponudbo proizvajalca Heralgi in njegovo serijo Terra. Patchwork v mali velikosti 20x20 cm lahko vaš tlak spremeni v tla z zgodbo. 

Heralgi Terra terrazzo Heralgi Terra teraco

 

VELIKOFORMATNI TERACO

Pa z malega skočimo na veliko. Proizvajalec ABK je v dizajnerski velikoformatni verziji Wide&Style na lanskem sejmu predstavil 320x160 cm veliko teraco ploščico, oni jo imenujejo kar »wallpaper tile« (tapetna ploščica), z imenom Brera. S tem se ploščica vedno bolj bliža dimenzijski karakteristiki pravega litega teraca. 

ABK Wide&Style Brera terrazzo ABK Wide&Style Brera teraco

V velikosti 120x250 cm pa velike formate najdemo tudi pri bolj arhitekturno naravnanemu proizvajalcu Gigacer, ki v seriji Tokyo Le Corbusier ponuja velikoformatni teraco v šestih barvah.

 

Proizvajalec Casalgrande Padana predstavlja teraco z velikimi kamni Macro, na voljo v velikoformatni velikosti 118x236 cm, tako v mat kot sijaj različici.  N-O-R-O!

 

Seveda je pomembno, da pred nakupom velika formata preverite, če vrata, stopnišča in dvigalo dopuščajo transport in manipulacijo velikoformatne ploščice. Včasih se zgodi, da kljub močni želji po velikem formatu taka ploščica v originalni velikosti ne prispe na končno destinacijo.

 

CEPPO DI GRÉ

Lahko bi rekli, da gre za podvrsto teraca, čeprav je ceppo di gré v resnici vrsta kamna. Izvira iz italijanskega kraja Gré, je modro-sive barve, njegovo ime pa v prevodu pomeni "skala s kamenčki". Ker spominja na teraco, ga uvrščamo tudi v naš nabor. Serija Pietre di Paragone proizvajalca Casalgrande Padana predstavlja gré v treh barvnih odtenkih.

 

 

MALO DRUGAČEN TERACO

Kljub vsemu zgoraj niste našli nič primernega zase? Torej ste za kaj (še) bolj norega, odbitega, drugačnega? Mogoče vas prepriča črno-beli Supreme dizajnerskega proizvajalca 41zero42. Mogoče Santagostinov Insideart z mega-čipi. Kaj pa pravite na žirafasto-teracni vzorec Piemmovega Bits and Pieces? Če vam to še ni dovolj, poglejte, kako teraco izgleda v 3d tehniki (Apavisa Terratec).

41zero42 Supreme terrazzo Santagostino Insideart terrazzo Piemme Bits and pieces terrazzo Apavisa Terratec

Če iščete še kaj drugačnega, povprašajte naše svetovalce ali nam pišite na info@vistra-butik.si - mogoče se je medtem teracomaniji pridružil še kakšen proizvajalec z novo serijo!

 

 

V prispevku so zbrane serije proizvajalcev, ki jih zastopamo v Vistri in Vistra butiku. Fotografije so iz arhiva/spletnih strani proizvajalcev.