Kanaleta ali tuš kad?

Kanaleta ali tuš kad

Večno vprašanje, ki se nanaša na tuše modernih kopalnic: ali uporabiti kanaleto ali tuš kad? Odgovor ni preprost, saj ima vsaka rešitev svoje pluse in minuse. Na enem mestu smo zbrali večino informacij, da se boste lažje sami odločili, kaj bo krasilo vašo kopalnico.

Piše: Špela Rozman (Vistra butik)

 

Kanaleta (ali linijski odtok) je sifon, ki poteka po eni stranici tuša, vanjo pa se steka voda od tuširanja. Kanalete so v obliki žleba, praviloma narejene iz nerjavečega jekla, pokriva pa jih pokrov v večih izvedbah - polni, luknjičasti, z raznimi vzročki, lahko se ga tudi obloži s keramiko. Kanaleta mora biti na najnižji točki območja tuša - za to poskrbimo z 1,5 stopinjskim naklonom (ali večjim). Poznamo tudi točkovno varianto kanalete (podobno sifonom, ki smo jih včasih imeli v vseh kopalnicah) ali stensko kanaleto (voda odteče do odprtine v steni).

  

Najbolj prodajani kanaleti pri nas: Cleanline od proizvajalca Geberit in Smart Invisible od proizvajalca Profilpas.

 

Tuš kad (ali tuš kadička ali tuš podstavek) je plošča, ki se jo vgradi v ali na tlak v območju tuša. Včasih so bile tuš kadi visoke (6-12 cm) in manjše (do velikosti 120x80 cm), saj so bile večinoma narejene iz keramike in akrila. Zaradi gladke površine so bile bolj drseče, vseeno pa lažje za čiščenje. Danes so tuš kadi večinoma narejene iz umetne mase, kar omogoča proizvodnjo večjih dimenzij (do 140x280 cm). Zaradi manjše debeline (2 do 3,5 cm) se lahko vgrajujejo v nivo tlaka, kar pomeni, da nam pri vstopu ni treba prestopiti stopnice. To še posebej cenijo načrtovalci kopalnic za t.i. tretje življenjsko obdobje, ko je včasih treba v tuš zapeljati voziček ali pospremiti osebo, ki težko dviguje noge. 

  

Najbolj prodajani tuš kadi pri nas: Forma Cover od proizvajalca Hafro Geromin in Novosolid od proizvajalca Novellini.

 

Plusi in minusi KANALETE

Kanaleta je lepša na izgled, saj je tlak v kopalnici poenoten. Vzdrževanje je enostavno - dvignete pokrov oz. pokritje in očistite notranjost žleba. Boljše kanalete imajo v žlebu tudi mrežico, kamor se ujamejo lasje, in odstranljiv tulec sifona, ki omogoča še bolj temeljito čiščenje notranjosti sifona ter skrbi za protismradno zaporo. 

  

Čiščenje kanalet je enostavno. 

S posebnimi profili za stekla lahko z enim elementom poskrbimo za naklon in utor, ki bo držal steklo. Strokovnjaki za to so Profilpas, ki ponujajo talne profile z naklonom in stenske z utorom za steklo. Tako se izognemo neestetskim zaključkom med nivojem tlaka kopalnice in nižjim nivojem kanalete. Steklo za v profil izmeri in zmontira steklar. Iz tega izhaja, da (sicer odvisno od izvedbe) na kanaleto "paše" manj tovarniških zasteklitev kot na tuš kad.

  

Profila GPS1 z naklonom in utorom za steklo ter GPS3 samo z naklonom proti kanaleti. Oboje na zalogi v naši trgovini.

Kanaleta je element, kjer je pomembno, kakšnega mojstra imate. Dober mojster zna kanaleto vgraditi kvalitetno in dolgoročno varno. Pomembnen je ustrezen naklon (kot že prej rečeno vsaj 1,5 stopinjski padec - to je 1,5 cm na 1 meter tuša) in dobro izvedena hidroizolacija (tu je mojstrom v veliko pomoč model kanalete, ki že ima tovarniško zapečeno hidroizolativno folijo). Veliko napak (in posledično slabe reklame za kanaleto) se zgodi zaradi slabe izvedbe (nepravilen naklon - kanaleta ne požira vode ali zamakanje - slaba hidroizolacija).

  

Kanalete proizvajalca Profilpas s tovarniško zapečeno hidroizolacijo na kanaleto Smart Invisible in točkovno kanaleto Qdrain Tile. 

Območje tuša pri kanaleti je obloženo s keramiko - praviloma tisto, ki je položena po tleh kopalnice. To pomeni več silikonskih stikov in fug (odvisno od formata keramike) ter več možnosti, da čez čas začenja prepuščati vodo.  Je pa kanaleta po meri prijazna rešitev, če v času gradnje in pozidave še ne veste končne dimenzije (širine) tuša - v tem primeru se nekaj modelov kanalet lahko odreže naknadno ob montaži, in to na končno širino tuša.

 

Plusi in minusi TUŠ KADI

Tuš kad je element v enem kosu, zato je zelo priporočljiv za situacije, kjer želimo izvedbeno bolj varno varianto. Zelo rada se uporablja pri prenovah ali na večjih projektih, kjer mojster ni znan vnaprej, posebej radi jih imajo tudi pri lesenih gradnjah, saj je možnost za zamakanje v tušu manjša. Ker ima tuš kad vlito ploskev z naklonom proti sifonu, ni bojazni, da sifon ne bi požiral vode. Poleg tega se pokrov odtoka enostavno sname, pod njih pa najdemo enake stvari kot v sifonu kanalete - lovilec las in posodico s protismradno zaporo. 

  

Enotna ploskev reši dilemo fug med ploščicami, za katere velja prepričanje, da se jih težko čisti in da čez čas otrdijo in prepuščajo vodo (zato imamo v resnici hidroizolacijo po tleh kopalnice - da tudi v takih primerih ne pride do puščanja vode v tlak). Čeprav tuš kad ne izgleda kot ploščice, dandanes obstaja veliko barvnih variant (nekateri proizvajalci nudijo tudi barvanje po RAL lestvici), tako da ni več potrebe, da tuš kad izgleda kot tujek na tleh kopalnice.

  

Če med pestro izbiro barv ne najdemo primerne, lahko naročimo tuš kad po RAL lestvici.

Kadi iz umetnih mas je možno rezati na želeno dimenzijo (cca. 10 cm na dolžino in 5 cm na širino), tako da se lahko uporabi tudi za situacije, ko v kopalnici nimamo "okroglih" mer. Nekateri proizvajalci izdelujejo tudi tuš kadi povsem po meri - na točne cm in mm. Tudi, če vaši koti niso pravokotni.

  

Tuš kadi Custom proizvajalca Novellini lahko prikrojimo kot, proizvajalec Hafro Geromin pa lahko izdela tuš kad iz materiala tecnotek po meri vašega prostora.

Ker je rob tuš kadi raven, nimamo težav z zasteklitvijo - lahko je tovarniška. Ker večinoma uporabljamo tuš kadi z "zaokroženo" velikostjo krajše stranice 80, 90, 100 cm in daljše stranice 100, 120, 140 cm, so tudi zasteklitve cenovno bolj dostopne - ni potrebna izdelava po meri, ki je ponavadi dražja za 20-30 odstotkov.

 

Torej - kaj je boljše?

Obe varianti imata različne prednosti in slabosti. V kolikor želite varno verzijo, izberite tuš kad. V kolikor vam je izgled kopalnice zelo pomemben, priporočamo kanaleto.

 

V vsakem primeru pa:

! ne varčujte na dobrih materialih,

! ne varčujte pri dobrem mojstru, 

! in naj se vam ne mudi pri izvedbi - ker boste dobro narejeno kopalnico lahko uporabljali dlje časa.