4. sanjska kopalnica

4. sanjska kopalnica

Majhna in nizka kopalnica je včasih trd oreh - a ne za nas! Naša sledilca Nikola in Nina si bosta v stari hiški uredila skupno stanovanje - najbolj prenovo potrebuje majhna kopalnica z nizkim stropom. Idej za opremo ne zmanjka, ampak kako bomo vse spravili na tako majhno površino? Brez skrbi, četrta sanjska kopalnica je doživela fantastično preobrazbo!

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Naša sledilca Nikola in Nina sta prosila za pomoč pri načrtovanju majhne kopalnice v njuni novi/stari hiški. "Najina prva investicija, preden se seliva v hišo, bo rušitev stare in izdelava nove kopalnice. Trenutna kopalnica je premajhna, nima tuša, niti pralnega stroja. Čeprav sva najine ideje temeljito naštudirala, si želiva nasvet in pomoč s strani izkušenih oseb," sta še zapisala in dodala: "Všeč so nama bele ploščice brez tekstur, položene vertikalno. Talne ploščice so lahko v kakšnem rustikalnem, baročnem vzorcu, da malo oživi prostor, saj ne želiva imeti v preveč sterilne kopalnice."

Njuna trenutna in želena situacija sta predstavljeni spodaj:

 

Poslala sta tudi nabor svojih idej - njune referenčne kopalnice so prelepe:

 

Nikola in Nina si v kopalnici želita viseči wc, tuš s kanaleto, visečo omarico z umivalnikom in velikim ogledalom, radiator za sušenje brisač, nujno pa mora biti prostor tudi za pralni stroj in bojler. Tloris sta že sama definirala precej dobro. Kljub obračanju elementov levo ali desno smo vselej prišli do iste, najbolj funkcionalne rešitve. Pri velikosti kopalnice 160x250 cm ni veliko možnosti, poleg tega ima prostor omejeno višino stropa - kar pa ne pomeni, da nismo prostora izkoristili v popolnosti.

Takoj za vrati je omara s pralnim strojem in bojlerjem. Če bosta uporabila ožji bojler, bo v njej ostalo precej prostora za shranjevanje. Poleg omare je kopalniški predalnik s pultom iz masivnega lesa. Na njem počiva eleganten umivalnik Millerighe v beli mat barvi. Na steni visi veliko ovalno ogledalo z lesenim robom, iz katerega kuka dvoročna podometna armatura FIR Cora. Umivalniški del osvetljuje unikatna lučka MoonLight by LučkaBučka v kombinaciji juta-les-kremenit. Lučka bo v kombinaciji z ogledalom in pultom prostoru dala topel občutek.

 

Desno od umivalnika je manjši tuš (dimenzije 80x80 do 90x90, več žal ne gre). Želja naročnikov je bilo fiksno steklo, vendar slednje pri dani velikosti prostora ni optimalno, saj bo kopalnica ob tuširanju mokra. Fiksno steklo definiramo tam, kjer je tuš območje dolgo vsaj 120 cm in kjer ni težav, da voda prši naokrog. Iz prakse vemo, da se ob tuširanju z nadglavnim tušem voda odbija 140 cm daleč. Tako smo predvideli kotno drsno kabino Top, ki bo zaprla uporabnika v prostor, da se bo lahko neomejeno tuširal in pršil naokrog. V tušu je elegantna enoročna armatura FIR Cora s tuš setom. Nadglavnega tuša nismo predvideli, ker je višina stropa prenizka - lahko pa vgradimo stropni tuš, če je prostor v stropu. 

Nišo v tušu smo poudarili z medeninastim kotnim profilom Profilpas. V tla je vgrajena kanaleta Smart Invisible s pokritjem iz keramike. Tla pokrivajo elegantne, a mladostne ploščice Palladian Light v kombinaciji barvnega travertina in marmorja - ena najlepših serij preteklega leta.

V zadnjo steno (odebeljeno za 15 cm) je vgrajen tudi podometni kotliček z aktivirno tipko Geberit. Strankama predlagamo, da preverita možnost, da se kotliček in niša vgradita v zidano zunanjo steno hiše - s tem bosta pridobila prostor za večji tuš. Viseči wc Unica je enako kot umivalnik v beli mat barvi, njegova globina pa ni standardnih 55-57 cm, ampak le 50 cm - temu rečemo tudi kompaktna verzija. Z zmanjšano dimenzijo wc ne izgubi na uporabni vrednosti, je pa s tem več prostora za prehod v tuš.

Nikola in Nina sta želela bele ploščice, navpično položene. Bele zato, da prostor povečajo, navpično položene pa zato, da izgledajo bolj moderno. Izbrali smo zanimive bele ploščice Shade velikosti 50x50, na katerih je dizajner z rezanjem utorov oblikoval različne vzorce. Mi smo izbrali take s tremi navpičnimi utori, kjer je velikost ploščice 12,5x50 cm. Med ploščice smo dali belo fugrno maso Sopro Weiss 10. Ploščice smo položili po celotnih stenah od tal do stropa, razen na prazni steni, kjer smo jih predvideli do višine 120 cm. Nad to višino smo položili tapeto Sensation, ki prostor popestri in vizualno poveča. Tapeta s prelepim 3D vzorcem se odseva tudi v ogledalu. Na voljo je tako v klasični kot mokri verziji. Kaj to pomeni?

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Mlademu paru želimo veliko prijetnih trenutkov v novi kopalnici, vas pa vabimo, da se prijavite na arhitekturno svetovanje in 3D izris - oboje je za naše stranke brezplačno!

Nova sanjska kopalnica že čez dva dni. Spremljajte nas!