2. sanjska kopalnica

2. sanjska kopalnica

Tokratna sanjska kopalnica je moško obarvana. Sledilec Luka nas je prosil za pomoč pri projektiranju kopalnice in dnevnega wcja v njegovem novem stanovanju - prenovil bi ju rad še pred vselitvijo. Naša ekipa je ustvarila kopalnico, ki bi bila v ponos vsakemu moškemu brlogu.

Piše: Špela Rozman, Vistra butik

Stanovanje, v katerega se Luka seli, je prazno in pripravljeno na prenovo. Ker se zaveda, da je prenova kopalnice dolgoročna naložba, želi njenemu načrtovanju nameniti več časa. Posebna želja v kopalnici sta dva umivalnika in veliko ogledalo, v njej si želi še tuš kabino ter pralni in sušilni stroj s prostorom za shranjevanje. V dnevnem wcju ostaneta wc in manjši umivalnik. Takole njegova kopalnica izgleda trenutno:

 

Luka si je svojo kopalnico zamislil v bolj možatem, industrijskem stilu, s keramiko v temnih odtenkih, v kombinaciji z opeko in lesom. Tukaj je nekaj referenčnih projektov, ki nam jih je poslal za idejo (vir: Pinterest).

Naša ekipa je vse skupaj vzela za osnovo in sprojektirala "kopalnico za moški brlog". Kopalnico smo simbolično razdelili na dva dela (levo so umivalniki, desno pa utility omara in tuš kabina), wc pa po želji naročnika ostaja ločen. 

Začnimo s kopalnico. Desno smo predvideli dolg umivalniški pult z dvema kvadratnima umivalnikoma Scalino in črnima podometnima armaturama Una. Lesena omarica ima dva predalnika in odprti del za shranjevanje brisač. Nad omaro je dolgo ogledalo, osvetljeno z LED lučjo, ki prostor še dodatno poveča. Čeprav so umivalniki na voljo v različnih barvah, smo se tokrat odločili za klasično sijaj belo izvedbo. Nasprotno smo bili pri armaturah složni, da se k industrijskemu stilu bolje poda črna, samo smo armature in tudi vse dodatke v kopalnici predvideli v črni mat obdelavi. Črna obdelava je zadnje čase zelo modna, pomembno pa je, da se stranka ob nakupu zaveda treh stvari: (1) črne armature so občutljive na vodni kamen (če jih sproti ne obrišete, se vodni kamen takoj pozna), (2) črne armature so zahtevne za vzdrževanje, saj sta za njihovo čiščenje uporaba močnih čistil in gobica za drgnjenje odsvetovana, (3) črne armature so dražje od kromiranih, prav tako je dobavni rok daljši. Vsekakor pa so zelo lepe, kar ni zanemarljiva prednost, kajne?

 

 

Levo za vrati sta v omaro skrita pralni in sušilni stroj, poleg pa je v omari ostalo še nekaj prostora za preprost regal, v katerega bo Luka lahko odložil brisače, čistila in dodatno kozmetiko. S t.i. utility omaro smo nišo popolnoma izkoristili, stilsko pa vrata omare povezali s predalnikoma pod umivalniki.

V nastalo nišo poleg omare smo umestili kraljevski tuš - na tleh kanaleto s črnimi robovi Geberit, črno tuš armaturo s kvadratnim nadglavnim tušem Una, dolgo osvetljeno nišo za odlaganje šamponov in steklarsko fiksno zasteklitev od tal do stropa. Uporabljena keramika na tleh in v tušu je elegantna Ashima, temna kombinacija kamna in betona. Ostale stene smo obložili z Block Nickel, imitacijo betona, izbrali smo večjo velikost 120x120 cm, da bo v kopalnici manj fug. Industrijski stil smo nakazali z opečnatim pasom poleg okna, pred njim pa namestili stropno držalo za brisače - tu lahko počaka brisača, ki jo bodo naročniki uporabljali ob umivalniku ali ko bodo šli pod tuš.

Se sprašujete, zakaj so dnevni wcji v stanovanjih ponavadi ločeni od kopalnice? Eden od razlogov je, da se gostom tako omeji dostop do (osebne) kopalnice gostitelja. Drugi razlog je, da ima tisti, ki gre na wc (številka ena ali dve), preprosto rečeno - mir. Ali če obrnemo, da v primeru številke dve v kopalnici ni slabih vonjav, ampak so "samo" v dnevnem wcju. Dandanes imamo rešitev za to - Geberitov Duofresh je odzračevalni modul, ki črpa zrak iz školjke preko filtra, vgrajenega za aktivirno tipko, in ga prefiltriranega spusti nazaj v prostor. Za ta sistem potrebujete le napeljano elektriko do podometnega kotlička. Prezračevanje se začne avtomatsko, ko se usedete na stranišče, in deluje še nekaj časa po tistem, ko ga zapustite. Modul se lahko upravlja tudi preko mobilne aplikacije.

Tudi Luki smo v dnevni wc umestili visečo wc školjko File s podometnim kotličkov in modulom Duofresh za odzračevanje neprijetnih vonjav. Na poličko nad wcjem bo lahko odložil rezervni wc papir ali lončnico. Leva stena je dekorirana s pravo opeko (prodajamo pri nas, imamo tudi nekaj vzorcev), kar prostor naredi robusten, a hkrati prijeten. Na desni steni je manjši umivalnik Quadro s črno podometno armaturo Una, ozkim ogledalom z LED lučjo ter črnim kovinskim držalom za brisače. Čeprav je prostor ozek, smo ga maksimalno izkoristili in mu z opečnato steno dodali vau-efekt. 

Za zaključek smo pripravili še kolaž uporabljenih elementov, stranki pa po potrditvi izrisa pripravimo tudi načrte za izvajalce, inštalacijsko mapo sanitarnih elementov za vodovodarja in shemo polaganja za keramičarja. V Vistra butiku mislimo na vse!

Tudi temna keramika je uporabna za manjše prostore, zato se ne bojite njene uporabe. Na temni podlagi izstopijo svetlejši elementi, v našem primeru wc in omarica z umivalnikom, ki sta središčni element vsak svojega prostora. Izziv kopalnice moškega brloga je opravljen - upamo, da bo uporabniku tako stilsko kot dejansko dolgo služila.

Ne pozabite, čez dva dni je na vrsti tretja sanjska kopalnica! Spremljajte nas!